Kursen genomfördes i mitten av juni 2022 i Ljungdalen, med bidrag från Strangells stiftelse, ansökt av länsförbundet i Jämtland-Härjedalen.
Kursens syften var:
- Att ge deltagande studenter vid högskola / universitet ökad kunskap om olika skogstyper i Jämtlands fjällnära skogar, deras typiska naturvårdsarter och vad de berättar om skogens historik och naturvärde.
- Att ge deltagarna inblick i olika roller och yrken man kan syssla med när man skaffat goda kunskaper om skogarnas naturvärden och ekologi.
- Att öka engagemanget för bevarande av skog.
Med tanke på läget för skogsfrågan idag är det viktigt att fånga upp intresse och utbilda fler människor runt betydelsen av intakta skogsekosystem. Fler som kommande år kan arbeta ideellt eller professionellt med inventering och uppföljning, samt fler som deltar i debatten. Från universiteten där vi marknadsförde kursen var bemötandet väldigt positivt. Man menade att liknande kurser saknades i kursutbudet.
Slutsatsen från kursutvärderingen var att kursens syften hade uppfyllts! Alla svarade t ex att kursen givit dom ett ökat engagemang för skogsfrågan.
Olika gästföreläsare varje dag skapade ett lyckat koncept med lagom tempo, olika lärare och olika naturmiljöer. Kursmomenten innehöll olika pedagogiska övningar, skiftande miljöer och olika lärare vilket gav eleverna ett smörgåsbord av inlärningsmetoder när det gäller arter i fjällnära skog, eller arter generellt.
Gästföreläsare:
Andreas Öster – naturvärdesspecialist Skogsstyrelsen
Bege Jonsson – forskare och professor i biologi vid Mittuniversitetet
David Tverling – driver Naturguide Tiveden, skogsskyddare
Lena Högberg – naturvärdesinventerare, f d Skogsstyrelsen
Kursledare:
Maria Danvind – skogsbiolog och verksamhetsutvecklare på Naturskyddsföreningen kansli Mitt
Bjarne Tutturen – ekolog Berg och Härjedalens kommun, naturvärdesinventerare